Wat met hoofdluis?

Tijdens de vakantie spelen kinderen vaak samen en dat is vaak de oorzaak van een luizenplaag. Controleer daarom het haar van je kinderen alvast vóór het begin van het schooljaar.

  1. Zoek naast luizen ook naar kleine, grijsachtig-witte eitjes (neten)  dicht bij de haarwortels of achter de oren in in de hals.
  2. Niets gevonden, maar komt je kroost na 1 september toch met hoofdluis thuis, verwittig dan onmiddellijk de school. Denk niet dat je zelf immuun bent, want ook volwassenen zijn vatbaar voor hoofdluis.
  3. Gebruik liefst een haarfijne metalen luizenkam. Kam van beneden naar boven op elke plek. Doe dit boven een witte papieren handdoek, zodat je de luizen en neten gemakkelijk kunt zien. Kam het haar grondig in alle richtingen en herhaal dit dagelijks gedurende minstens twee weken.
  4. Als je levende luizen hebt gevonden, gebruik je een speciale luizenshampoo of lotion. Zorg ervoor dat de claim: “Doodt 100% luizen” aanwezig is op de verpakking. Deze claim mag immers niet gebruikt worden als het product niet voldoende op efficiëntie is getest.  Volg de instructies op de verpakking nauwkeurig. Meestal moet de behandeling na 7-10 dagen worden herhaald om eventuele overlevende luizen te doden.
  5. Verwijder neten met de hand: Hoewel luizenshampoos vaak de levende luizen doden, kunnen neten moeilijker te doden zijn. Gebruik je nagels of een speciale netenkam om de neten voorzichtig uit het haar te verwijderen. Dit is tijdrovend maar noodzakelijk.
  6. Was alle kleding, beddengoed, knuffels en handdoeken … die in contact zijn gekomen met de besmette persoon.
  7. Preventieve maatregelen: Leer kinderen om geen persoonlijke spullen zoals kammen, borstels, hoeden of haaraccessoires te delen. Blijven wassen met een luizenshampoo is aangewezen zolang de luizenplaag in de omgeving van je kind woedt. Zo smoor je immers elke nieuwe besmetting in de kiem en voorkom je escalatie. Luizen vermenigvuldigen zich namelijk razendsnel .

SHAIR-TIPS

  • Neten uitkammen kan pijnlijk zijn. Spray vooraf een conditioner op de haren van wortel tot punt. Zo glijdt je kam makkelijk door de haren.
  • Verwittig je kapper in geval van besmetting met hoofdluis. Samen met je kapper vind je vast en zeker een oplossing voor de kapbeurt van je zoon -of dochterlief.